Alle grote merken tegen de scherpste prijs uit voorraad leverbaar!

088-144 21 21 Ma-Vr 8:30-17:00 (Vr 16:00)

Menu
iconheader01

DE LAAGSTE PRIJZEN

iconheader02

GRATIS VERZENDING

iconheader03

5 JAAR GARANTIE!

iconheader04

VERZENDING BINNEN ÉÉN WERKDAG

iconheader05

LEVERING UIT VOORRAAD

iconheader06

TELEFONISCH BEREIKBAAR

Achteruitrijcamera systemen

Dankzij een achteruitrijcamera wordt het zicht en daarmee de veiligheid tijdens het gebruik van ieder voertuig of machine vergroot. Een camera zorgt voor extra zicht bij bijvoorbeeld achteruitrijden, inparkeren, invoegen of inhalen waardoor veiliger kan worden gereden en schade kan worden voorkomen.

Voor iedere plaats op uw voertuig is een achteruitrijcamera beschikbaar waarbij de kijkhoek van de lens ook speciaal op de functie is aangepast. Zo zijn er onder andere camera’s die zijn geoptimaliseerd voor de zicht op de bumper, voor zicht in de dode hoek, ter vervanging van de spiegels en voor zicht vooruit. Tevens zijn er camera’s die kunnen worden geïntegreerd in het voertuig zelf, vaak in het derde remlicht.

Geen twee camera’s zijn hetzelfde, ook al zien ze er hetzelfde uit nog altijd kan er verschil zitten in kwaliteit of functionaliteit. Verschil kan zitten in de kijkhoek van de lens, het type lens, de stof- en waterdichtheid van de behuizing, kwaliteit van de connector, het nachtzicht, eventuele beeldspiegeling, geluidsdoorgifte, cameraverwarming en vele andere kenmerken.

Ook in achteruitrijcamera monitoren zitten veel verschillen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal camera’s dat kan worden aangesloten, de mogelijkheid de camera’s gelijktijdig in beeld te brengen, automatisch oproepen van de kanalen, spiegelen van de beelden.

Camera

Hieronder eerst een overzicht van de belangrijkste punten waar je bij de aanschaf van een achteruitrijcamera moet letten.

 

Kijkhoek van de Cameralens

Bij de keuze voor een achteruitrijcamera moet worden bepaald wat je in beeld wilt brengen, hierbij speelt de kijkhoek van de lens een belangrijke rol. Hoe kleiner de kijkhoek hoe beperkter het oppervlak wat in beeld wordt gebracht, onderstaand een voorbeeld.

Je wilt geen grotere kijkhoek dan nodig, bij een kleinere kijkhoek zal je namelijk wat je ziet meer in detail in beeld krijgen. Je wilt echter ook geen dingen missen die je wel zou moeten kunnen zien. Hierboven zie je bijvoorbeeld in het 150 graden beeld veel lucht maar kun je in het 69 graden beeld niet het hele huis zien. Als je het huis wilt kunnen zien dan zou 92° dan een goede kijkhoek zijn.

In het verkeer wil je bijvoorbeeld goed kunnen zien wat er allemaal achter je komt. Hier wil je genoeg zien zodat al het verkeer in beeld komt maar niet zoveel dat het zo klein wordt dat het niet meer makkelijk in één oogopslag te zien is. Een achteruitrijcamera met een 120° kijkhoek is dan in de praktijk meestal de beste oplossing.

Gaat het om een boot dan zijn de afstanden vaak veel groter en moet een andere boot wanneer deze nog veel verder weg is al te zien zijn. Daarvoor raden wij dan een kleinere kijkhoek aan, dit zorgt ervoor dat andere boten eerder goed zichtbaar zijn.

Wij hebben verschillende typen camera’s voor verschillende functies waarbij al rekening is gehouden met de meest geschikte kijkhoeken. Toch zelf de kijkhoek kiezen is bij de A4 SVEN professional achteruitrijcamera mogelijk.

Onze bestseller en tevens het als beste geteste systeem

 

De Sven 7″ Professional achteruitrijcamera set

beste keuze sven pro set

 • Het best verkochte systeem op de achteruitrijcamerawinkel
 • Tevens als beste getest op kwaliteit en functionaliteit
 • Zeer hoge robuuste kwaliteit van het premium merk SVEN
 • Professionele 7" LCD TFT kleurenmonitor met DVD ingang
 • Inclusief afstandslijnen voor afstand meten zonder sensoren
 • Kleuren CCD-camera (PAL/NTSC) met 4 High intensity leds
  voor 15 meter nachtzicht
 • Sharp lens met grote openingshoek (120° diagonaal),
  optioneel verkrijgbaar in 69°, 92° en 150°
 • Stabiele, waterdichte (IP69K) aluminium behuizing met
  stalen beschermkap
 • Automatische dag-nacht omschakeling
 • Optioneel verwarmde camera
 • Functioneert van 12V-32V
 • Drie camera-ingangen
 • Luidspreker

BEKIJK DIT ARTIKEL

 

 

 

Lenstype

Bij achteruitrijcamera’s wordt zoals bij alle camera’s gebruik gemaakt van CCD en CMOS lenzen. Een CCD lens zorgt voor een stabiel ruisloos beeld doordat deze het licht als het ware opvangt en zoals het binnenkomt doorgeeft. Bij een CMOS sensor worden de beelden minder precies opgevangen waardoor een ruis in de beelden zit die met behulp van ruisonderdrukking vervolgens wordt weg gefilterd, hierdoor is de beeldkwaliteit hiervan vaak toch net iets minder. Door de goedkopere techniek zijn CMOS lenzen vaak wel goedkoper.

 

Stof- en waterdichtheid

Alle achteruitrijcamera’s zijn voorzien van een IP (interne protectie) waarde, dit wordt uitgedrukt in twee cijfers waarbij de eerste voor de stofdichtheid en de tweede voor de waterdichtheid staat. De camera’s zijn allemaal volledig stofvrij waardoor dit cijfer altijd begint met een 6, in de waterdichtheid zit wel verschil.

 

Hoe hoger het tweede nummer, de vochtresistentie, hoe beter de bescherming tegen vocht. Onder onze best beschermde (IP69k) camera’s vallen de professionele SVEN A2 en SVEN A4 camera's die eigenlijk onder alle omstandigheden vochtvrij blijven. Dergelijke camera's zijn bijvoorbeeld ook bestand tegen bijvoorbeeld de wasstraat of een hoge druk spuit. Hieronder zie je een overzicht van de precieze betekenis.

 

 

Voordelig systeem met uitstekende beeldkwaliteit

 

De Achteruitrijcamera set VZ-51

beste keuze vz51 set

 • Als beste getest op prijs kwaliteit
 • Zeer voordelige maar volledig complete set
 • Scherpe 7" LCD kleurenmonitor
 • Automatische dag-nacht omschakeling
 • Twee camera-ingangen
 • Kleuren CCD-camera met ledlampjes voor 8 meter nachtzicht
 • Waterdichte behuizing (IP68) met beschermkap en verstelbare zonneklep
 • Groothoeklens met grote openingshoek (120° diagonaal)
 • Optioneel ook te bestellen met witte of dubbele lens camera
 • Werkt op 12 Volt

 

Connector kwaliteit

Voor de waterdichtheid is niet alleen de camera zelf belangrijk maar ook welke connector wordt gebruikt. Bij budget systemen wordt vaak gebruik gemaakt RCA tulp connectoren die zeer gevoelig zijn voor water, alle achteruitrijcamera’s in onze webshop maken gebruik van robuuste waterbestendige schroefconnectoren.

 

Nachtzicht

Voor goed zicht ’s nachts zijn sommige achteruitrijcamera’s voorzien van infrarood nachtzicht, dit zorgt ervoor dat je ook ’s nachts goed zicht houdt, het beeld zal dan wel automatisch in zwart wit worden weergegeven. Let bij de aanschaf van een camera dus op of deze is voorzien van infrarood lampjes. Daarbij wordt tevens aangegeven wat de afstand is die met behulp van het infrarood kan worden gekeken.
Wanneer camera’s niet voorzien zijn van infrarood maar gewoon gebruik maken van het aanwezige licht, zal het nachtbeeld vaak minder helder zijn.

 

Beeldspiegeling

Standaard zijn de meest achteruitrijcamera’s voorzien van beeldspiegeling, je krijgt het beeld dan zoals het eruit ziet in een spiegel. Dit wordt gedaan omdat de camera’s meestal een spiegel vervangen en dit dus het meest natuurlijk aanvoelt. Wil je een niet gespiegeld beeld dan moet je op zoek naar een camera waarbij specifiek wordt aangegeven dat het beeld niet gespiegeld is. Daarnaast kan je kiezen voor naar een monitor die de beelden terug kan spiegelen, bij professionele modellen zoals bijvoorbeeld de SVEN 7" professional monitor kan dit per camera afzonderlijk geregeld worden.

 

Microfoon

In de meeste gevallen zal een achteruitrijcamera niet standaard voorzien zijn van een microfoon. Let dus als je dit wel wilt erop of dit bij de camera staat aangegeven. Tevens is het dan belangrijk erop te letten dat de monitor is voorzien van een speaker zodat het geluid ook wordt doorgegeven. Wil je bijvoorbeeld kunnen horen wat er achter de auto gebeurd dan is een SVEN 7" professional systeem een systeem dat hier uitstekend voor geschikt is. Hierbij zijn zowel de monitor als camera geschikt voor geluidsdoorgifte.

 

 

 

 

Camera verwarming

Sommige achteruitrijcamera’s zijn voorzien van verwarming. Cameraverwarming is belangrijk wanneer met de camera in koude of slechte weersomstandigheden wordt gebruikt en zorgt ervoor dat de lens condensvrij blijft. Onder andere de SVEN A4 Camera is voorzien van een verwarmde lens.

 

Overige kenmerken

Het voorgaande overzicht bevat de belangrijkste punten waarop moet worden gelet bij de aankoop van een achteruitrijcamera. Dit overzicht is uiteraard niet volledig er zijn vele praktische en technische verschillen.

Denk bijvoorbeeld aan camera’s die zijn voorzien van een auto shutter om de camera schoon te houden wanneer deze niet actief is en camera’s die speciaal getest zijn voor veilig gebruik rond licht ontvlambare stoffen.

Daarnaast zijn er technische details zoals de exacte resolutie en vibratiebestendigheid. Verschil hierin zal voor de gemiddelde gebruiker echter van beperkt belang zijn en vaak zijn de verschillen hierin tussen de camera’s nauwelijks relevant is.

 

Monitor

Ook bij de keuze van de monitor voor een achteruitrijcamerasysteem zijn er veel verschillen, onderstaand een aantal punten waarop je moet letten.

Een speciale monitor is voor het aansluiten van een achteruitrijcamera niet noodzakelijk, vaak kan met behulp van een RCA (tulp) verloopkabel ook worden aangesloten op bestaande navigatie of multimedia systemen, het aansluiten op een speciale achteruitrijcamera monitor heeft echter wel veel voordelen.

Voordelen speciale achteruitrijcamera monitor

Wanneer de camera wordt aangesloten op een navigatie of multimedia systeem betekent dit dat de achteruitkijkcamera vaak niet continue in beeld zal worden gebracht, dit is vooral een probleem wanneer de camera (mede) als vervanging van één of meerdere spiegels wordt gebruikt. Ook zal vaak handmatig geschakeld moeten worden waardoor dit minder veilig is dan wanneer gebruik wordt gemaakt van een achteruitrijcamera monitor.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van een achteruitrijcamera monitor is dat deze vaak beschikt over meerdere camera kanalen zodat meerdere gelijktijdige zichtoplossingen mogelijk worden gemaakt, bij twee kanalen kan bijvoorbeeld worden gekozen één camera op de bumper te richten voor tijdens het achteruit rijden en een tweede camera te richten op het verkeer tijdens het rijden als vervanging van de spiegel. Wanneer nog een derde of vierde camera kan worden aangesloten dan kunnen er mogelijk ook camera’s worden geplaatst in de dode hoek of ter vervanging van de zijspiegels.

Hierbij is het ook van belang te kijken naar de weergave mogelijkheden van de monitor, kan deze meerdere camera’s gelijktijdig in beeld brengen of kan er op ieder moment maar één camera worden getoond? Wil je een monitor die meerdere camera’s gelijktijdig in beeld kan brengen kijk dan bijvoorbeeld naar de SVEN Quad monitor. Het is dan mogelijk om tot vier camera’s in verschillende samenstellingen op het beeld weer te laten geven.

 

Trigger draden

Behalve de mogelijkheid beelden gelijktijdig weer te geven op een achteruitrijcamera monitor is er vaak een andere/tweede manier om ieder camera op het juiste moment in beeld te krijgen. Dit kan door indien aanwezig gebruik te maken van trigger draden op de bekabeling, deze triggerdraden zijn gekoppeld aan een bepaald camera kanaal waardoor de monitor op dat moment automatisch schakelt naar de gewenste camera. Bij alle SVEN Pro monitoren is bijvoorbeeld voor iedere camera een trigger aanwezig, wanneer de triggers worden verbonden aan schakelaars voor achteruitrij of zijverlichting dan zal de juiste camera bij inschakelen van de richtingaanwijzer of achteruitrijden automatisch in beeld komen.

 

Beeldspiegeling en andere instellingen

Bij het uitkiezen van de juiste monitor moet tot slot rekening worden gehouden met de instellingsmogelijkheden van de monitor, hoewel de beeldkwaliteit bij alle monitoren tegenwoordig ruim voldoende is zit vooral in de instellingsmogelijkheden nog veel verschil, bij de basis systemen is vaak alleen de kleur en helderheid aanpasbaar waar daarentegen bij andere meer professionele monitoren veel meer instellingen aanwezig zijn, zo kan bij de Professionele SVEN monitoren bijvoorbeeld per camera worden gekozen of deze gespiegeld in beeld moet worden gebracht, ook kan de trigger voorkeur worden gewijzigd en tevens worden gekozen hoe lang het beeld na de trigger moet worden vastgehouden, er kan worden gekozen van welke camera geluid moet worden doorgegeven en er kunnen rasterlijnen voor afstandsbepaling tijdens achteruitrijden worden toegevoegd.

 

Achteruitrijcamera set

Een complete set bestaat in de basis uit een monitor, een achteruitrijcamera en de benodigde bekabeling. De camera zorgt voor de invoer die via de kabel naar de monitor komt. De bekabeling bevat een 4 polige kabel met schroefconnector. Deze connector is geschikt voor alle VZ of SVEN camera systemen, maar middels verschillende adapter kabels kunnen zowel monitoren als camera’s op bestaande systemen van een ander type gekoppeld worden.
De voedingskabel van de monitor is een zogenaamde Y-kabel. Aan deze kabel zitten twee voedingsdraden, meerdere cameradraden (twee, drie of vier) en eventuele triggerdraden. De voedingsdraden zorgen voor de voeding van de monitor. De camera pakt de voeding vanuit de monitor via de lange kabel. Middels de triggerdraden te koppelen aan de achteruitrijd versnelling kunnen de camera's automatisch ingeschakeld worden bij bijvoorbeeld het achteruitrijden.

 

Meer informatie

Meer en/of specifiekere informatie over onze achteruitrijcamera oplossingen vind je steeds bij onze producten, kijk hiervoor eventueel verder bij complete systemen, losse camera of losse monitoren.

Advies nodig?

Bel ons tijdens kantooruren via telefoonnummer 088-144 21 21 (ma-do 08:30-17:00 vr 08:30-16:00) of mail ons via het contactformulier of rechtstreeks naar ons mailadres klantenservice@achteruitrijcamerawinkel.nl en wij helpen u graag verder.

 

X