Achteruitrijcamera inbouwen en aansluiten

Een achteruitrijcamera systeem is niet ingewikkeld en ook inbouw kun je in veel gevallen gewoon zelf doen. De Achteruitrijcamerawinkel levert volledige camera systemen, monitoren, losse camera's en overige accessoires en benodigdheden om een achteruitrijcamera systeem in te bouwen. Deze systemen zijn bijna altijd plug en play. Wat betekend dat, zodra je het systeem van voeding voorziet, dit gelijk zal werken.

 

Uiteraard zijn er wel een aantal uitdagingen, denk hierbij aan het monteren van de camera en monitor, het netjes wegwerken van de bekabeling en het aansluiten van het systeem op het voertuig. Als je een beetje handig bent is dit goed zelf uit te voeren. Kijk dan hier voor meer informatie over zelf inbouwen. Wil je het systeem toch liever laten inbouwen dan kunnen wij dit ook uit handen nemen via specialisten die de installatie van A tot Z kunnen uitvoeren.

Achteruitrijcamera laten inbouwen

Wanneer je de installatie via ons wilt laten uitvoeren dan hebben wij hiervoor verschillende mogelijkheden, zowel voor een personenauto als grote professionele voertuigen hebben wij inbouwmogelijkheden.

 

Wil je een achteruitrijcamera ofwel parkeercamera in laten bouwen op je auto dan kunnen wij hiervoor de inbouw aanbieden via gespecialiseerde partners in zowel Nederland als België. Voor een All in tarief van €950-, wordt dan naast een VZ mini inbouw camera (t.w.v. €149-,) ook een interface (t.w.v. ~€300-,) ingebouwd zodat de camera op het bestaande multimediasysteem wordt weergegeven.

 

Ben je op zoek naar een professioneel systeem dan hebben wij via SVEN Premium Camera Solutions de SVEN inbouwservice waarbij je de keuze hebt uit verschillende systemen. Hierbij heeft u uiteraard volledige garantie op zowel de inbouw als de producten.

 

Staat het gewenste product niet bij de inbouwopties en wil je een ander product laten inbouwen of wil je direct een afspraak maken voor inbouw? Stuur ons dan een mailtje via aanvraag@achteruitrijcamerainbouwen.nl of bel ons via 088-144 21 21. Wij verzoeken hierbij de onderstaande gegevens te vermelden:

 

 • Het achteruitrijcamera systeem dat je wilt laten inbouwen (indien je dit nog niet weet kunnen wij je hierin uiteraard ook adviseren op basis van de verder op te geven informatie).
 • Om wat voer soort voertuig gaat het: Vrachtwagen, Bakwagen, Camper, Bestelbus, Personenauto etc.
 • Wat is het merk en model: Volvo, Ducato, Knaus, Volkswagen etc.
 • Hoeveel camera's moeten er gemonteerd worden.
 • Op welke plaats(en) op het voertuig moeten de camera's komen: achterop, zijkant,voorop.
 • Geeft daarbij ook aan wat de functie van de camera is: achterop zicht bumper, achterop achteruitkijkspiegelfunctie, zijkant dode hoek, zijkant zijspiegelfunctie etc.
 • Wat is de lengte van het voertuig.

Wij zullen je dan binnen 1 werkdag hiervoor een vrijblijvende offerte toesturen.

 
 
Achteruitrijcamera inbouwen bestelbussen

Achteruitrijcamera zelf inbouwen

Doe je liever zelf de inbouw van het systeem? De systemen vragen vaak geen uitgebreide technische kennis en wanneer je voldoende kennis hebt van jouw voertuig is het dus zeer goed zelf te doen. Vooral op standaard voertuigen als campers, caravans en (paarden)trailers is de inbouw vaak goed zelf uit te voeren. Welke stappen je voor de inbouw precies zult moeten doorlopen is afhankelijk van jouw wensen en de keuze voor het systeem. Hieronder leggen we beknopt uit waar je bij de keuze van het systeem op moet letten en dus vooral wat dit betekend voor de inbouw.

 

Keuze voor het systeem

De inbouw begint bij de keuze van het juiste systeem, daarmee maak je het jezelf makkelijk en voorkom je problemen tijdens de inbouw! Hierbij kun je denken aan het type camera, de verbinding tussen camera en monitor en de benodigde voeding voor het systeem.

 

Voor sommige voertuigen bieden wij speciale camera's aan om de inbouw te vereenvoudigen, hierbij moet je vooral denken aan de modellen voor verschillende bestelbussen en bus campers waarbij de camera is geïntegreerd in het derde remlicht en waarmee door een simpele vervanging van het remlicht een camera op de bus kan worden geplaatst. Ook wanneer een universeel camera model wordt gekozen maakt de keuze voor het juiste model een groot verschil. Hierin heb je o.a. de keus uit modellen die speciaal geschikt zijn voor de achterkant, zijkant(en), voorkant, dode hoek of achterop het dak. De juiste keuze kan zorgen voor een makkelijkere plaatsing en/of een mooier eindresultaat.

 

Ook in de verbinding heb je een keuze te maken, ga je een kabel leggen en zo ja, hoe wil je deze naar voren brengen of kies je voor een draadloos systeem. Draadloos is voor inbouw de makkelijkere keuze, je hoeft dan geen lange kabel door het voertuig te leggen maar zal uiteraard aan de kant van de camera nog wel voeding voor de camera moeten voorzien. Een kabel is uiteraard meer werk maar zorgt wel voor de beste verbinding en zorgt ervoor dat de camera gelijk van voeding wordt voorzien. De betrouwbaarheid van een kabel zal bovendien altijd onovertroffen blijven.

 

Tot slot is het goed te letten op de aansluitmogelijkheden van het systeem, sommige systemen werken alleen op 12 Volt terwijl andere op zowel 12 als 24 Volt aangesloten kunnen worden. Voor vrachtwagens en ander zwaarder materieel dat alleen 24 Volt aansluitingen heeft maak je het jezelf een stuk eenvoudiger door te kiezen voor een 24 Volt systeem.

 

 

 

Voordelig systeem met uitstekende beeldkwaliteit

 

De Achteruitrijcamera set VZ-51

beste keuze vz51 set

 • Als beste getest op prijs kwaliteit
 • Zeer voordelige maar volledig complete set
 • Scherpe 7" LCD kleurenmonitor
 • Automatische dag-nacht omschakeling
 • Twee camera-ingangen
 • Kleuren CCD-camera met ledlampjes voor 8 meter nachtzicht
 • Waterdichte behuizing (IP68) met beschermkap en verstelbare zonneklep
 • Groothoeklens met grote openingshoek (120° diagonaal)
 • Optioneel ook te bestellen met witte of dubbele lens camera
 • Werkt op 12 Volt

Achteruitrijcamera monteren

Nadat het juiste systeem is gekozen, besteld en geleverd is kan worden begonnen met de montage. Één eerste belangrijke tip voordat je de achteruitrijcamera gaat inbouwen, test voor de montage het systeem eerst even los! Dus eerst de achteruitrijcamera aansluiten op het systeem, voordat de monitor wordt vastgezet of de camera wordt gemonteerd. Zo weet je zeker dat het beeld na montage van de camera aan de wensen voldoet. De kabelboom van de monitor sluit je om te testen even aan op het voertuig of als je een externe 12 Volt voeding hebt kun je daar ook op aansluiten. Zodra je de ideale posities hebt bepaald voor de monitor en de camera ga je verder met de inbouw ervan.

 

Locatie voor de camera kiezen op het voertuig

Bij de montage van de camera is het van belang de juiste positie te bepalen. De functie van de camera zal de positie soms deels of helemaal bepalen. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer wordt gekozen voor een derde remlicht camera, deze worden namelijk geplaatst in de plaats van het derde remlicht, deze neemt de functie van dit derde remlicht over en voegt er een camera aan toe. Tevens zijn er camera's waarbij met de vorm en/of kijkhoek rekening gehouden moet worden bij de plaatsing. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een bestelbuscamera die normaal gesproken achterop het dak wordt geplaatst.

 

Wij krijgen vaak de vraag waar de camera gemonteerd moet worden voor het beste zicht. Voor zicht op de achterkant van voertuigen is er vaak één stelregel; hoe hoger hoe beter het zicht. Zorg wel voor een vrij zichtveld naar datgene wat je in beeld wilt hebben. Kies ook een zoveel mogelijk centrale positie, maar indien in het midden iets in de weg zit, dan maakt het niet heel veel uit wanneer de camera hier links of rechts hiervan geïnstalleerd wordt, dit is namelijk een minimaal verschil. Hoge montage is niet alleen goed voor optimaal overzicht direct achter het voertuig, maar zorgt ook voor beter zicht verder naar achteren/opzij wat gemakkelijk kan zijn bij het invoegen en/of inhalen.

 

Let er bij dode hoek en front zicht camera's op dat plaatsing in dat geval vrij precies moet gebeuren als je met de camera wilt voldoen aan de 2007/38/EG norm.

 

De achteruitrijcamera monitor aansluiten

Sluit de monitor aan door de kabelboom met het gewenste aansluitpunt te verbinden, dit kan eventueel via de sigarettenaansteker of rechtstreeks op de zekeringskast van het voertuig zijn. Hier sluit je de rode draad aan op de voeding (12/24 Volt) en de zwarte op de massa. Vaak zul je daarnaast extra draden hebben op het systeem, zogeheten triggerdraden. Triggerdraden kunnen wanneer ze worden verbonden op bepaalde voertuigfuncties, zorgen voor automatische schakeling naar de bijbehorende camera, maar deze zijn niet noodzakelijk. Wanneer bijvoorbeeld op de achteruitrijschakelaar aangesloten, zal bij achteruitrijden de bijbehorende camera automatisch in beeld komen. Houdt er rekening mee dat deze triggers voorrang hebben op handmatig schakelen dus sluit deze niet aan op constante voeding, want dan zul je de monitor niet kunnen uitschakelen of hierop van kanaal kunnen wisselen.

 

Monteer daarna de camera en bouw de bekabeling in

Op de plaats waar de camera uiteindelijk gemonteerd moet worden wordt een gat geboord voor de kabel(tenzij het gaat om een camera dit in het derde remlicht wordt verwerkt). Op de kabel vind je dan een doorvoerrubber waarmee je dit gat meteen weer netjes af kunt sluiten. Vervolgens kun je dan de camera zelf gaan vastzetten. Om het geheel weer netjes waterdicht af te werken moet een goede waterafstotende kit worden gebruikt.

Voor bestelbussen en campers raden wij onze derde remlicht camera's aan(zie foto het rechtsboven op deze pagina), deze zijn makkelijk en mooi te plaatsen in het derde remlicht. Door het boren in de carrosserie en het formaat van de camera's raden wij de meeste van onze camera's af voor personenauto's raden wij naast de speciale inbouwcamera alleen eventueel mini camera's en/of kentekenplaatcamera's aan.

Nadat de camera op zijn plaats staat is het tijd de monitor en camera met de verlengkabel aan elkaar te verbinden(tenzij voor een draadloos systeem is gekozen). Zodra dit is gedaan kan worden begonnen met de bekabeling van de achteruitrijcamera inbouwen. Om de bekabeling in te bouwen zijn in de meeste voertuigen kabelgoten aanwezig, hierin kun je de kabels netjes wegwerken.Voorbeeld achteruitrijcamera aansluiten schema

 

 

Moet je de Achteruitrijcamera installeren?

Een achteruitrijcamera installeren is niet nodig zolang een complete set gebruikt wordt. Hierbij zal de monitor direct het video signaal van de camera herkennen, het systeem is als het ware plug and play. Zodra de camera en monitor verbonden worden en het systeem van voeding wordt voorzien zullen de beelden direct worden doorgegeven. Wanneer voor een losse camera wordt gekozen dan is vaak ook geen speciale installatie nodig en kun je deze meestal direct aansluiten op bijvoorbeeld de navigatie (indien deze is voorzien van een video/camera aansluiting). Bij veel bestelbussen en personenauto's is dit anders doordat niet standaard een video aansluiting wordt voorzien. In dat geval is een interface vaak noodzakelijk of kan kan voor video weergave speciale vrijgave noodzakelijk zijn.

 

Zelf de achteruitrijcamera aansluiten of niet?

Doordat de installatie vrij goed zelf te doen is besluiten veel van onze klanten de systemen gewoon zelf in te bouwen. Zowel voor particuliere die geen 2 linkerhanden hebben als bedrijven met werkplaats technici zal dit geen probleem zijn. Als je zelf een beetje handig bent moet het prima lukken. Indien je toch de montage wenst uit te besteden zijn er veel verschillende opties; je kunt de verkoper van het voertuig vragen dit voor je te doen of kiezen voor een "lokale" garage of specialist. Eventueel kun je er dan ook voor kiezen de garage rechtstreeks bij ons te laten bestellen. Ook kunnen wij zoals eerder aangegeven alles voor je uit handen nemen en de volledige inbouw uitvoeren.

 

Hoeveel tijd is nodig om een systeem in te bouwen?

Dit is helaas moeilijk algemeen aan te geven hoe lang het inbouwen zou moeten duren, dit hangt o.a. af van het voertuig en hoeveel camera's hierop gemonteerd dienen te worden. Het is eventueel mogelijk bij ons een indicatie van het aantal werkuren op te vragen.

Onze bestseller en tevens het als beste geteste systeem

 

De Sven 7″ Professional achteruitrijcamera set

beste keuze sven pro set

 • Het best verkochte systeem op de achteruitrijcamerawinkel
 • Tevens als beste getest op kwaliteit en functionaliteit
 • Zeer hoge robuuste kwaliteit van het premium merk SVEN
 • Professionele 7" LCD TFT kleurenmonitor met DVD ingang
 • Inclusief afstandslijnen voor afstand meten zonder sensoren
 • Kleuren CCD-camera (PAL/NTSC) met 4 High intensity leds voor 15 meter nachtzicht
 • Sharp lens met grote openingshoek (120° diagonaal), optioneel verkrijgbaar in 69°, 92° en 150°
 • Stabiele, waterdichte (IP69K) aluminium behuizing met stalen beschermkap
 • Automatische dag-nacht omschakeling
 • Optioneel verwarmde camera
 • Functioneert van 12V-32V
 • Drie camera-ingangen
 • Luidspreker

BEKIJK DIT ARTIKEL

 

Heb je vragen of wil je een systeem bestellen of laten inbouwen

Bel ons via 088-144 21 21 (ma-do 08:30-17:00 vr 08:30-16:00) of mail naar klantenservice@achteruitrijcamerawinkel.nl.

 

X